ביג-טק 50 משקיעה בחברות טכנולוגיה בלבד, בעלות זיקה לישראל והמוכרות על ידי הרשות לחדשנות, העומדות לרוב בקריטריונים הבאים:
לרוב אנו קונים מניות מבעלי מניות קיימים ולעיתים ככל שמתאפשר משקיעים ישירות בחברות במסגרת סבבי גיוס כספים שהחברות עושות מעת לעת.
משקיע בשאיפה יראה תשואה משני אפיקים:
א. מימוש השקעות – ביג טק 50 משקיעה בחברות הצפויות להנפיק או להימכר לחברות בינלאומיות גדולות אחרות בתוך מספר שנים בודדות. האסטרטגיה של ביג-טק היא שבמעמד אירוע האקזיט השותפות מוכרת את אחזקותיה בחברה ומחלקת למשקיעים דיבידנד מהרווחים שנוצרו. לאחרונה עדכנה השותפות כי בכוונתה לחלק 100% מהרווחים נטו שנוצרו ובנוסף גם להחזיר את הקרן למשקיעים.
ב. עלית שווי ההשקעות – ברמה המתמטית – ככל ששווי הנכסים, קרי שווי חברות הפורטפוליו של ביג-טק עולה כך אמורה לעלות גם שווי יחידת ההשתתפות. עם זאת ידוע שישנם גורמים חיצוניים וגורמי מאקרו המשפיעים על שווי חברות נסחרות. שווי החברות אמור להתעדכן בכל עת שחברת פורטפוליו מבצעת סיבוב גיוס וכמובן בבוא העת בעת הנפקה או מכירתה.
ראשית אנו משקיעים בסבבים רשמיים של החברות ככל כשמתאפשר. יחד עם זאת, ביג-טק 50 מבצעת את השקעותיה בשוק הסקונדארי כיוון שהוא מאפשר גישה ליותר עסקאות פוטנציאליות בכל רגע נתון. הסיבה השנייה נוגעת לאסטרטגיה של ביג-טק 50 – השותפות שואפת להקים מדד של 50 חברות טכנולוגיה אשר נמצאות בשלב Late-Stage. על מנת לבנות אינדקס כזה נדרשת השותפות להשקיע סכום שנע בין מאות אלפי דולרים למיליוני דולרים בודדים בכל חברה. מאחר והחברות שאנו משקיעים בהם הם חברות עם שווים של מאות מיליוני דולרים ומעלה, מאד קשה להיכנס עם סכומים קטנים בסבבי גיוס רשמיים. ההפיך הוא הנכון בסקונדארי. בכך יש לנו גישה להרבה יותר עסקאות פוטנציאליות.
ראשית כל חברה צריכה לעמוד בקריטריונים שהוצגו בשאלה הראשונה. עבור כל חברה שאנו מתכננים להשקיע, אנו בונים את טבלת ההון שלה וטווח שווי. לרוב המידע מבוסס על הסיבוב האחרון של החברה. ככל שהסיבוב יותר עדכני כך לא נדרש לבצע התאמות. ככל שהסיבוב התרחש לפני זמן רב יותר – נדרש לבחון את ההתרחשות בחברה ולהעריך את שוויה המעודכן. אנו בוחנים את מצב המכירות של החברה, האם היא בצמיחה ומה הסנטימנט בשוק בנוגע אליה והאם התוכנית שלה הגיונית. לאחר שהחלטנו שהחברה עומדת בקריטריונים ונמצאת בצמיחה ואנו מעוניינים להשקיע בטווח המחירים שהוגדר – מתנהל המו"מ מול המוכר. לאחר הגעה להסכמה עקרונית עם המוכר, העסקה עולה לוועדת השקעות ודירקטוריון לאישור.
לא, תשקיפית ורגולטורית ביג-טק אינה מחויבת למכור לאחר שהחברה הנפיקה. הערך שביג-טק 50 מביאה למשקיעים היא את ההזדמנות להשקיע בחברות כשהן פרטיות ועד למועד הנפקתן או מכירתן. אחת שהחברה הנפיקה, אזי כל משקיע יכול להשקיע ישירות בחברה אם הוא מאמין בהמשך צמיחתה. לפיכך, ביג-טק 50 תמיד תממש את אחזקותיה אחת שהחברה הנפיקה ולא תהיה ספקולטיבית על המשך עלית שווי.
לרוב, בעלי מניות קיימים בחברות שהנפיקו, חסומים עם מניותיהם לתקופה של שישה חודשים שרק לאחריה הם יכולים לסחור ולממש אותם.
בהתאם לתשקיף, דמי הניהול של השותפות עומדים על 0.8% שנתי מהנכסים המנוהלים ודמי ההצלחה עומדים על 20% מהרווחים נטו שהשותפות יצרה למשקיעים. ב"רווחים נטו" הכוונה שהשותפות מקזזת מהמימושים ברווח את המימושים בהפסד, ככל שהיו כאלה, לפני גביית דמי ההצלחה.. כמו כן בנוגע להוצאות חשוב לציין שישנן עלויות שוטפות המושתתות ישירות על השותפות ולא נכללות בדמי הניהול.
השותפות מחפשת לרכוש מניות בכל חברה עם זיקה ישראלית, עם הכנסות ובעלת שווי שניתן לה במסגרת הסיבוב האחרון של כ 250 מיליון דולר. גם אם לא בטוחים האם החברה שלכם עומדת בקריטריונים – מוזמנים ליצור קשר ונוכל להגיד לכם האם החברה מעניינת את ביג-טק 50.
המנדט של ביג-טק 50 הוא לרכוש מניות בחברות טכנולוגיה או לרכוש אופציות שהבשילו וניתן להמיר אותם כעת למניות. ביג-טק לא נותנת הלוואת עבור מימוש אופציות וחלוקת רווחים עתידית ללא החלפת בעלות.
ביג טק רוכשת במינימום חצי מיליון דולר של מניות וללא מגבלה כלפי מעלה (אנו יודעים להביא קונים איכותיים נוספים במידת הצורך). ברור לנו ששווי העסקה לא תמיד ידוע עם היציאה לדרך ולכן הכי טוב ליצור קשר ויחד נראה האם שווי המניות שלכם עומד בדרישות המינימום. ניתן תמיד לצרף מספר עובדים לאותה עסקה ובכך להגיע לסכום מינימום.
התהליך הוא יחסית פשוט, יעיל ודיסקרטי – לאחר פניה אלינו ווידוא שהחברה אכן מעניינת אותנו, נקבע פגישת הכרות בה נדון על גודל העסקה והרצונות שלך המוכר. בשלב הבא שני הצדדים אוספים את המידע הנדרש ככל שביכולתם להשיג על החברה, מצבה העסקי, גיוסים אחרונים, שווים ומבנה ההון ומתקיימת שיחה נוספת לקביעת השווי העסקה והמחיר למניה. כמובן שאם אתם היזמים עצמם או עובדים בחברה, אזי המידע קיים ונידון תחת NDA. לאחר דיון והסכמה על המחיר חותמים על Term Sheet (זיכרון דברים) ופונים לחברה על מנת להתניע את תהליך האישורים בתוך החברה שכולל ויתור של בעלי מניות קיימים על זכות הסירוב הראשונה ולעיתים נדרש גם אישור של הדירקטוריון לעסקה. לאחר שמגיעים האישורים מהחברה – חותמים על המסמכים הסופיים ומבצעים את העברת הכסף והעברת המניות. סה"כ התהליך לוקח כחודש ימים במינימום ותלוי בין השאר במשך הזמן שלוקח לחברה לאשר את העסקה.
שווי החברות וסבבי הגיוס הם בדולרים ולכן העסקה היא דולרית ואנו מעבירים דולרים.
בסבירות גבוהה העלויות בעת ביצוע עסקאות איתנו הן הנמוכות ביותר שתמצאו. אנו לא גובים עמלת תיווך מאחר ואתם מדברים ישירות עם הרוכשים וכמו כן איננו דורשים פיצוי כספי במידה ומופעלת זכות סירוב ראשונה ובעל מניות אחר נכנס בנעלינו בעסקה. ההוצאה העיקרית היא על עורך דין שילווה אתכם אך גם זה אינו חובה מאחר ואנו יודעים להעמיד את החוזים הנדרשים והעסקאות אינן מורכבות לרוב. לעיתים החברה עצמה מבקשת שעורך דין מטעמה יכתוב את ההסכם ואז מתחלקים בהוצאות.
כל עוד האופציות הבשילו אז אין בעיה שהן אצל הנאמן . כנ"ל לגבי מניות.
כן. גובה המס תלוי בהאם המניות מסווגות תחת סעיף 102 המכיר בהם כרווח הון. מומלץ להתייעץ עם רואה החשבון שלכם.
תודה!
פנייתך התקבלה בהצלחה
נציגנו ישובו אליכם בהקדם